
Fibromiyalji
Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur.
Fibromiyaljinin tedavisi güç ve karmaşıktır. Ancak uygun ilaçlar, terapi ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde fibromiyaljinin belirtileri yönetilebilir ve yaşam kalitesini artırmak mümkün olabilir.
Fibromiyalji Belirtileri:
Yaygın olarak asıl ağrı alanları sırttadır. Sabah tutuklukları eşlik eder. Bel,boyun, sırt, kalça, dirsek, diz arkaları ve baldırlar genel olarak ağrının yoğun olduğu yerlerdir.Bu hastalar stresten çok etkilenirler ve bunun akabinde sırt ve boyundaki hassasiyetleri artar. Soğuğu sevmezler ve çok kolay kas spazmı geçirebilirler. Sıcak soğuğa göre nispeten daha iyi hissettirir.
Fibromiyalji(FMS) hastalarınına Manuel Terapinin yanı sıra çok hareketsizlik emosyon olarak kötü etkileyebileceği için hafif sporlar ve çeşitli hobiler edinmeleri önerilebilir.
Tedavi seçenekleri arasında bütüncül bakış acısı ile Manuel tedavi, Tetik Nokta tedavisi, Kuru İğneleme tedavisi,Ozon Tedavisi, Multi vitamin ve Beslenmenin Düzenlenmesi olarak tüm sistemleri dengeleyici ve düzeltici bir bakış acısı olması lazım.