Kuru iğne tedavisi nedir?


Kuru İğne Tedavisi (intramusculer stimulation - İMS) Kanadalı Dr. Gunn tarafından geliştirilen ameliyatsız ve ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemidir.
Ağrılı kas spazmlarının tedavisi için uygulanır. Farklı uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi kuru iğne tedavisi yönteminin esasını oluşturur. Uygulama sırasında herhangi bir ilaç kullanılmaz.


Nasıl yapılır?
Kasılmış ve kısalmış kasa iğne batırılarak spazm çözülmeye çalışılır. Bir kasta genellikle çok sayıda ağrılı kasılmış ve kısalmış kas demeti olduğundan birçok yere iğneleme yapmak gerekir. Tekrarlayan veya kronikleşmiş ağrıda spazmla birlikte fibroz doku da varsa iğne sayısının ve iğneleme sıklığının arttırılması gerekir. Kullanılan iğneler, herhangi bir ilaç veya solüsyon içermediğinden, yöntem “kuru iğne tedavisi” olarak adlandırılır. Tedavide ilaç kullanılmadığından alerjik reaksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve ilaç kaynaklı yan etkiler görülmez. Kuru iğne tedavisi kas spazmına bağlı ağrıları gidermede etkili bir yöntemdir. Kas spazmı bel-boyun ve sırt ağrılarının en önemli nedenidir. Spazm omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak fıtık, kireçlenme ve ağrıya yol açar. Ağrıya ayrıca kol ve bacaklarda soğukluk, uyuşma, üşüme, ödem eşlik edebilir. Kuru İğne Tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanabilmektedir. Kuru iğne tedavisi, hastanın muayenesi yapılıp, tomografi, MR gibi tetkiklerle tanısı konduktan sonra, seanslar halinde planlanır.Kuru iğneleme en az 3 seans olmak üzere ortalama birer hafta arayla uygulanır. Hastanın iyileşme durumuna göre tedavisi 8-10 seansa kadar uzayabilir.

Kuru iğne (İMS) hangi hastalıklarda uygulanmaktadır? o Baş ağrıları
o Boyun ağrıları
o Sırt ağrıları
o Donuk omuz (omuzun hareket kısıtlılığı) ve diğer omuz ağrıları
o Bel ağrıları
o Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği
o Ağrılı kas spazmları
o Repetitif strain injurileri (Bilgisayar kullanımına bağlı ağrılar)
o Duruş bozukluğuna bağlı ağrılar
o Fibromiyalji
o Miyofasiyal ağrı sendromu
o Tendinit (el, dirsek, omuz, topuk, kasık)
o Diz ağrıları
o Kalça ağrıları (Adduktor spazm, kapsülit)
o Topuk ağrıları
o Siyataljiler
o Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu
o Çene eklemi ağrısı
o Whiplash yaralanmaları (Travma sonrası omurga ağrıları)
Yan etkisi var mı?
Kuru iğne tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Bu nedenle son derece güvenilir bir tedavi yöntemidir.

RANDEVU AL
× Size nasıl yardım edebilirim?