Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon; kişinin yaşamını ve hayat kalitesini etkileyen engellilik durumunun iyileştirilmesi ve ortadan kaldırılması için multidisipliner yaklaşım ile yani diğer tıp branşları ile birlikte çalışan, hastanın sosyal hayatına etkin bir şekilde geri dönmesi için çalışan tıp bilimidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne yatan ya da ayaktan gelen hastaya özel durumu göz önünde bulundurularak en uygun tedavi seçeneği uygulanır. Kalıcı ve hareket kısıtlılığı yaratan hasarlanmalara bağlı olarak gelişen fonksiyon kapasitesinin belirlenmesi ve giderilmesi için termoterapi olarak tanımlanan ısı uygulamaları, kriyoterapi yani soğuk uygulamaları, su ile tedavi, elektrik akımları ile tedavi, fototerapi, mekanoterapi ve ilaçla tedavi gibi pek çok yöntem ve teknolojik gereç kullanılır. Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının yanı sıra, ortopedik girişimler sonrası uygulanan ortopedik rehabilitasyon, inme sonrası gelişen hareket bozuklukları, yüz felci, sinir hasarlanmaları sonrasında nörolojik rehabilitasyon, doğum sırasında gelişen rahatsızlıklar için pediatrik rehabilitasyon uygulanır.
Sinir kesisi, kırık ve benzeri problemler için yapılan el cerrahisi sonrası rehabilitasyon ile yanıklara bağlı olarak gelişen hareket bozukluklarının rehabilitasyonu da fizik tedavi uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
NÖROLOJİK REHABİLİTASYON
Sinir sistemi hasarı sonucu ortaya çıkan hastalığa özgün rehabilitasyondur. Nörolojik hastalıklar kişilerde kalıcı hasara ve ilerleyen kas-iskelet problemlerine yol açmaktadır. Hekim tarafından planlanan tıbbi ve/veya cerrahi tedaviyle birlikte, kliniğimizde, hastanın bağımsızlık düzeyini artıracak ve hastalığın ilerleyici seyri nedeniyle oluşabilecek kas-iskelet sistemi problemlerinin tedavisi için, Fizyoterapi Rehabilitasyon Uygulanır.
NÖROLOJİK REHABİLİTASYON HANGİ DURUMDA UYGUNDUR?
Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesi
İnme (Felç)
Omurilik Yaralanmaları (Nörolojik)
Travmatik Beyin Hasarı
Multiple Skleroz (MS)
Myastenia Gravis
Gullian-Barre
Parkinson ve Huntington Hastalığı
Beyin Tümörü ve Cerrahisi
İş Kazası Sonucu Oluşan Nörolojik Problemler
Myopati (Kas Hastalıkları)
Polinöropati (Sinirlerin işlevlerini kaybetmesi)
Sinir Yaralanmaları
Fasiyal Paralizi (Yüz Felci)
Ve Sinir Sistemini Etkileyen Diğer Problemler…
Fizyoterapi Rehabilitasyon Kliniğinde bulunan Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesinde, kas, kemik, bağ, yumuşak doku gibi kas-iskelet sistemini etkileyen yaralanma ve cerrahilerinden sonra fizyoterapi rehabilitasyon uygulamaları yapılmaktadır. Yaralanma, hastalık, cerrahi veya dejenerasyon sonucunda gelişen, kas-iskelet sistemi sorunlarının tedavisi, alanında yetkin ve özelleşmiş fizyoterapi rehabilitasyon uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kliniğimizde bireye özgü belirlenen ve güncel bilgilerle oluşturulan fizyoterapi rehabilitasyon programları, kuvvetlendirme egzersizleri, germe egzersizleri, denge eğitimi, postür/duruş egzersizleri, özel tedavi teknikleri (manuel terapi), elektriksel tedavi ve ısı ajanlarından oluşmakta ve en yeni teknolojik cihazlar kullanılmaktadır.
Ortopedik Rehabilitasyon Kimler İçin İhtiyaçtır?Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesi
Aşağıdaki durumlarda ortopedik rehabilitasyon uygulanır:
Artritler (Kireçlenmeler ve Romatizmal Hastalıklar)
Kıkırdak Hasarları, Yaralanmaları ve Kıkırdak Cerrahisi Sonrası
Dirsek Yaralanmaları ve Cerrahisi Sonrası
Ayak bileği Yaralanmaları ve Cerrahisi Sonrası
Topuk/Ayak Ağrısı
El/El bileği Yaralanmaları ve Cerrahisi Sonrası
Kalça Problemleri ve Cerrahisi Sonrası
Diz Yaralanmaları ve Cerrahisi Sonrası
Omuz Yaralanmaları ve Cerrahisi Sonrası
Kemik Erimesi
Kırık ve Kırık Cerrahisi Sonrası
Eklem Protez Cerrahisi Sonrası (Kalça Endoprotezi, Diz Endoprotezi vb.)
Bağ ve Tendon Problemleri
Bağ ve Tendon Cerrahisi Sonrası
İlizarov Cerrahisi (Kemik Uzatma) Sonrası
İş Yaralanmaları
Kas-iskelet Sistemine Bağlı Ağrılı Durumlar
Sinir Sıkışma Sorunları (Tarsal Tünel Sendromu, Karpal Tünel Sendromu, Torasik Çıkış Sendromu vb.)
Sinir Yaralanmaları ve Cerrahisi Sonrası
Koruyucu Eklem Cerrahisi Sonrası (Femoroasetabular Sıkışma Sendromu, Labrum Yırtığı vb.)
Brakial Pleksus Yaralanmaları ve Cerrahisi Sonrası