Klinik Bantlama


Kinezyolojik Bantlama, orijinal adı ile Kinesio Taping fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında son yıllarda popüler olan faydalı bir uygulamadır. Kinezyolojik Bantlama spor yaralanmalarında, ortopedik, nörolojik, onkolojik ve pediatrik hastaların rehabilitasyonunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu uygulama ile hastanın ağrıları azaltırken hareket açıklığı arttırabilir, kas aktivitesi harekete geçirilebilir veya engellenebilir, propriyosepsiyonu (eklemlerin boşluktaki pozisyonunu, konumunu, hareketini algılama duyusudur) geliştirmede kullanılabilir.


Kinzyolojik Bantlamanın Etki Mekanizması

Kinezyolojik Bantlama, yumuşak doku patolojilerinin birçoğunda ağrıyı azaltarak dolaşımı arttırır ve kas spazmının rahatlatılmasını sağlar. Kinezyolojik Bantlamanın temel felsefesi kasın bantlanmasının eklem çevresinin bantlanarak hareketsiz bırakılmasından daha etkin olduğudur. Eğer bir kas aşırı kullanım ile çok uzun süre çalışmak durumunda kalır veya kapasitesinin üzerinde yüklenirse kas dokusunda küçük ya da büyük boyutlarda yaralanmalar oluşur. Neticesinde yangılı bir durum meydana gelir; ağrılı ve yangılı kaslar ödem nedeniyle şişerek yer aldıkları bölgede alanı daraltarak lenfatik akıma engel olur ve ayrıca cilt altında yer alan ve ağrı duyusunu yaratan sinir uçlarını da uyararak kişide ”ağrı ve rahatsızlık hissi” uyandırır. Kinezyolojik bant, uygulandığında cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede yaralanma sonucu oluşan baskıyı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesindeki baskının azalması hem dolaşım ve hareketi arttırarak o bölgedeki yangının azalmasına, hem de deri altındaki sinir uçlarının serbestleşerek ağrı alıcılarının uyarılmasına engel olur ve sonuçta ağrısız hareket etme imkanı sağlanmış olur. Kinezyolojik Bantlama tekniğinin temel amacı bu yolla ağrısız hareketi sağlamak ve iyileşmeyi hızlandırmaktır.Özellikle uzunlamasına ince kesilmiş Kinezyo bantlarının birbirlerine paralelel veya çapraz uygulanmasıyla, bu kaldırma etkisiyle bandın altında bölgede daha düşük basınçlı bir alan yaratılır. Bu basınç farkı nedeniyle akut travma ve evre 1 lenf ödem nedeniyle oluşan şişliklerin giderilmesinde Kinezyo bantlama kullanılabilir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı ile birlikte yapılan Kinezyolojik Bantlama, iyileşme sürecine destek vermekte ayrıca ilişkili gözükmese bile başka tedavi bölgelerinin de tedavi programına dahil edilmesine olanak sağlamaktadır.

Kliniğimizde, uzman doktor ve fizyoterapistler tarafından yapılan bu uygulama kas ve bağ dokusuna destek olmak, dolaşımı destekleme ve ağrıları geçirmek gibi farklı amaçlarla kullanılmaktadır.

RANDEVU AL
× Size nasıl yardım edebilirim?